inceleyin

Çip Krizi Geleceği Etkiliyor 08 Ekim 2021

Dünya, yarı iletkenlere olan talebin arz kapasitesinin çok ötesinde artması nedeniyle küresel çip sıkıntısının eşiğinde. Otomotiv ve akıllı telefonlar gibi çok çeşitli sektörlerdeki oyuncuları gelecek dönem neler bekliyor?

Koronavirüs pandemisi dünya çapında birçok ekonomiye darbe indirdi. Turizm, havayolları, eğitim, otomotiv başta olmak üzere farklı sektörler uzun süre kapalı kalmanın verdiği etkiyle zorlu zamanlar geçirdi. 2020’nin son aylarından bu yana ise dünya çapında yarı iletken çip krizi hakim durumda. Pandemi sürecinde artan ev elektroniği, telefon ve tablet satışlarına yetişebilmek için önceliği bu tarz ürünlere veren çip üreticileri özellikle teknolojik açıdan gelişen otomotiv sektörüne yarı iletken çip tedariki gerçekleştiremez duruma düştü. Bu da global çapta birçok otomotiv üreticisinin üretimi geciktirmesine hatta durdurmasına sebep oldu.

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden olan Intel, bu krizi önleyebilmek adına yeni yatırımını açıkladı. Firma, 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.  Intel CEO’su Pat Gelsinger’in üretim, inovasyon ve ürün liderliği hedefleri doğrultusunda “IDM 2.0” stratejisini açıkladığı bildirildi. Intel’in üretimini genişletmeyi planladığına dikkat çekilen açıklamada, şirketin Arizona’da iki yeni fabrika inşa etmek için 20 milyar dolarlık yatırım yapacağı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu yatırımla 3 binden fazla kişiye yüksek maaşlı teknoloji işi, 3 bini aşkın kişiye inşaat işi ve yaklaşık 15 bin kişiye uzun vadeli iş sağlanacağı aktarıldı.

100 MİLYAR DOLARLIK PAZARDA REKABET

Şirketin dünyanın proses teknolojisinin lider geliştiricisi, büyük bir yarı iletken üreticisi olduğunu vurgulayan Intel’in yeni CEO’su Pat Gelsinger, “Bununla birlikte Intel, yarı iletken tasarımına odaklanan ancak çipleri üretmek için bir şirkete ihtiyaç duyan diğer yarı iletken şirketleri için bir üretim merkezi ‘döküm bölümü’ olarak hareket edecek” dedi. Döküm bölümünün adının Intel Foundry Services olacağını ve mevcut Intel Kıdemli Başkan Yardımcısı Randhir Thakur tarafından yönetileceğini söyleyen Gelsinger, döküm işinin 2025’e kadar potansiyel olarak 100 milyar dolar değerinde bir pazarda rekabet edeceğini belirtirken, mobil cihazlarda kullanılan ve tarihsel olarak Intel’in tercih edilen x86 teknolojisiyle rekabet eden ARM teknolojisine dayalı çipler de dahil olmak üzere bir dizi çip üreteceklerini vurguladı.

Alman otomotiv endüstrisinin, Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’i yılın ilk ayında Tayvan’daki çip üreticilerine daha fazla kapasite artırmaları için mektup yazmaya ikna etmesi bu çip üreticilerini ciddi biçimde şaşırttı. Otomotiv endüstrisinin en büyük çip tedarikçilerinden Infineon ve Robert Bosch, bu yıl yeni çip üretim tesislerini devreye almayı planlasa da yakında tedarik sıkıntısının azalması gibi bir ihtimalin olmadığını söylüyor.

PANDEMİNİN YÜKÜ ÜRETİMİ ZORLADI

TSMC, Çin açıklarındaki bir ada ülkesi olan Tayvan’da yer alan ilginç bir şirket. Trendforce verilerine göre 2021’in ilk çeyreğinde dünya yonga üretiminin %56’sını elinde tutuyor. Dünyada kendi tasarladığı yongaları üretebilme becerisine sahip ender şirketlerden Intel dahi geçtiğimiz aylarda gelişmiş yonga üretim işinin bir kısmını TSMC’ye devretmeyi planladığını açıklıyor, Tayvan merkezli bu dev şirketin üretim teknikleri karşısında bir nevi saygı duruşunda bulunuyordu.

Semiconductor Industry Associtation verilerine göre küresel yarı iletken satışları yılda yıla %6,5 artışla 2020 yılında 439 milyar dolara ulaştı. Aralık 2020’ye gelindiğinde bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla büyüme % 8,3’e tırmanmıştı. Yaşanan talep patlaması işleri öyle bir noktaya getirdi ki, özellikle bazı spesifik yongalara ulaşmak salgının başlangıcında maske ve dezenfektan bulmak kadar zor hale geldi. Samsung bu yıl Galaxy Note serisinin lansmanını atlayabileceğini söyledi. Apple cihazlarının üreticisi Foxconn yonga sıkıntısının 2022’ye kadar sürebileceğine dair açıklama yaptı.

Çin, 1,4 trilyon dolarlık teknoloji hamlesinin bir parçası olarak 2025 yılına kadar ülkede kullanılan yongaların yüzde 70’ini ülke sınırları içinde üretmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği 2030 yılına kadar dünya yonga üretimindeki payını %20’ye çıkarmak için 160 milyar dolarlık kaynağı bu alana aktarmaya hazırlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden 2 trilyon dolarlık altyapı yatırımlarının 50 milyar dolarının yonga üretimi için ayrılmasını öngörüyor. TSMC ve Intel gibi dev üreticiler de artan talebi karşılamak üzere mevcut tesislerini genişletme ve yeni yatırımlar yapma hazırlığında.

Tekopark İstanbul IQ Dergisi