inceleyin

Yerli Uzay Parçacık Teleskobu ‘Mini-SPT" (Mini Space Particle Telescope) Üretim Çalışmalarına Başlanıyor! 27 Ocak 2021

Teknopark İstanbul firmalarımızdan Iradets uzay çalışmalarında kullanılacak çok amaçlı parçacık dedektör sistemini üretecek. Mini uzay parçacık teleskobu ‘Mini-SPT (Mini Space Particle Telescope)’, boyutları ve performansı ile dünya için ilk olacak. Çalışmalar sırasında elde edilecek alt dedektör sistemleri ise tıp, savunma ve ulusal güvenlik alanlarında kullanılacak.

Çok amaçlı parçacık dedektör sistemi üretim çalışmalarına başladı. Mini-SPT (Mini Space Particle Telescope), boyutları ve performansı ile dünya için ilk olacak ve farklı sektörlerde de kullanılabilecek. İnovatif parçacık ve radyasyon dedektörleri Ar-Ge’si ve üretimi yapan Iradets, radyasyona dair milli ve yerli çözümler geliştiriyor. Elektronik cihaz ve sistemlerin, meta materyallerin, biyolojik yapıların hem uzay ortamında hem de yerdeki uygulamalarda maruz kalacağı radyasyon ortamını simüle ediyor. Bu ortamlarda çalışan cihazların dayanıklılıklarını uluslararası standartlara (ESA/NASA/ASTM) uygun test edip, çözüm ve alternatifler öneriyor.

Iradets’in kurucusu ve yurt dışındaki bilim insanlarımızdan Prof. Dr. Behçet Alpat İstanbul Ticaret'in sorularını cevapladı. Röportajın tamamına buradan erişebilirsiniz