inceleyin

Teknopark İstanbul Firmaları Koronavirüs İle Mücedelede Ar- Ge Çalışmaları Yürütüyor 19 Mayıs 2020

Ülkemizin bu zor zamanlardan daha da güçlenerek çıkması için Teknopark İstanbul, Türkiye’nin Covid-19 ile mücadelesine Ar-Ge şirketleri, İSEK (İstanbul Sağlık Endüstrisi) kümelenmesi ve Kuluçka Merkezi girişimcilerinin çalışmalarıyla destek veriyor.

Bünyesinde bulunan kuluçka firmaları dahil 320 firma ve girişimciye kira indirim ve muafiyetleri ile 2 Milyon TL’nin üzerinde bir destek vererek, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına yaptığı nakdi yardımlarla birlikte toplamda 2,5 Milyon TL’lik güçlü bir katkıda bulunuyor.

Teknopark İstanbul’da Yapılan Çalışmalar

COVİD-19 ile mücadelede şirketlerimizi, İSEK kümelenmemizi ve Kuluçka Merkezimizde yer alan girişimcilerimizi, sunduğumuz imkanlarla yakından destekliyoruz. Şirketlerimiz de bu alanlarda özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar ve yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyuyorlar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı kapsamında Teknopark İstanbul koordinasyonunda yürütülen kümelenme projesi İSEK, Türkiye’de yerli tıbbi cihaz üretim kapasitesinin ortaya çıkarılması için çalışmalar yürütmektedir. Kümelenme salgın özelinde tanı, yoğun bakım desteği, solunum destek malzemeleri, solunum cihazları için filtre ve kişisel koruma malzemelerini piyasaya sürmek için hazırlıklar yapan şirketlere destek vermektedir.

İSEK’in paydaşları arasında İstanbul Bölgesinde faaliyet gösteren 19 üniversite, 175 şirket, 3 kamu kuruluşu ve 13 sivil toplum kuruluşu bulunuyor.

Kanser alanında ilaç geliştirmek üzere Teknopark İstanbul’da kurulan RS Research, hastalığın seyrinin ağırlaşmasını engelleyen ilacın solunum yoluyla doğrudan akciğere ulaştırılmasıyla, tedavinin kaygı uyandıran yan etkilerini azaltmayı planlıyor. Tedaviyi 2020 yılı sona ermeden hastalara ulaştırmayı hedefliyorlar.

 

İSEK üyesi Lighthouse firması havadaki her türlü yabancı ve zararlı maddeyi yakalayıp yok eden bir cihaz geliştirdi, Türk mühendislerince tasarlanan Filtr Science adlı cihaz, yerli malzemelerle üretildi. (Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız)

Figes firmamız, sağlık personelini hastanın teneffüsle soluduğu kontamine olmuş havadan korumak için bir cihaz geliştiriyor.

SFA Arge firmamız “Probiyotik içeren, Covid-19 önleyici el dezenfektanı” projesini Bakanlığımıza sunmuştur. (daha fazla bilgi için buraya tıklayınız)

Yerli ve milli ilk holter cihazı olan Cardiom’u üreten Livewell firmamızın bu ürünü ile hastalık tedavisi görerek evlerinde karantinaya alınan ya da virüs riski nedeniyle hastaneye gitmekten çekinen hastaların EKG çekimlerinin yapılması mümkün olabilecektir.

Invenoa Ar-Ge firmamızın geliştirdiği uygulama, koronavirüs tedbirleri nedeniyle online ortamlara taşınan görüşmelere alternatif olarak, kişisel verilerin sadece kişi ve kurumlar arasında paylaşılmasına olanak tanıyor. Sunucuları yurt dışı kaynaklı olan online video konferans uygulamalarının aksine uygulama direkt olarak kurumların sunucularına yükleniyor

.

Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da Covid-19 kapsamında Ar-Ge çalışmalarını yürüten Bacpolyzyme Bioengineering şu anda üretilen normal maskelerin koruyuculuğunu arttırmak amacıyla maskenin yüzle temas eden bölümüne, tamamen biyolojik olarak uyumlu, FDA tarafından GRAS (Generally Recognized As Safe) olarak kabul edilmiş bio malzemenin entegre edilmesi ve bu sayede havadaki hem viral hem de mikrobiyal kontaminantların filtrelenmesi noktasında kritik bir çalışma yürütüyor. Şirket Covid-19 için üretilen maskelerin N95 kalitesinde olması için nano boyutta bir malzeme üretim hazırlığında.

 

Stratejik Yenilikçi Girişimler firmamız, hastaların oksijenlenme ihtiyacına yönelik olarak özel bir nazal kanül ve oksijen çadırı geliştiriyor.

 

ELAA Teknoloji ve Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliği ile COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalar için taşınabilir mekanik solunum cihazı geliştiriyorlar. Taşınabilir ventilatör cihazı ile hastanın bulunduğu her hasta odası, yoğun bakım odası haline dönüşebilecek ve tedavi hızı artacak. Tasarım ve teknik çizimleri tamamlanan ve malzeme özellikleri belirlenen cihazın prototip testlerine başlandı. Prototip testlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu’na ürünün sunulması ve seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Güncelleme (07.05.2020)

Teknopark İstanbul firmalarımızdan NETTSİ; geliştirdiği video konferans sistemini yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında hastanelere ve üniversitelere ücretsiz sunuyor. Ekran paylaşımı, çağrı kaydetme, uygulama içi toplu/bireysel sohbet gibi çok sayıda özelliğin uygulamada yer alıyor.  Program kamuoyuna Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından duyuruldu.

Güncelleme (13.05.2020) 

Teknopark İstanbul firmalarımızdan OBSS tarafından Covid-19 yayılımının engellenmesi için ücretsiz olarak geliştirilen QR kod tabanlı Güvenli Yaşam yazılımı Hayat Eve Sığar uygulamasına entegre edilmiştir.

•"Güvenli Alan" uygulaması, koronavirüs pozitif teşhisi konan kişilerin temas ettiği insanların geriye dönük olarak tespit edilerek sağlık bakanlığı tarafından sağlık ve rehberlik hizmeti almalarını ve koronavirüsün yayılmasını durdurmaya destek olmayı amaçlamaktadır.

• Kullanıcılar diledikleri her yer için (market, dolmuş, restoran, konut, vs) uygulama üzerinden karekod üretip çıktı alarak giriş alanlarına asabilir. Kişiler telefonlarında bu karekodları okutarak ilgili alanda bulunma verilerini oluşturur.

•Ayrıca, bluetooth kullanımına izin veren Güvenli Alan kullanıcıları arasında, bluetooth sinyalleri üzerinden karşılıklı temas algılaması yapılır. 

Teknopark İstanbul’un Aldığı Önlemler

Teknopark İstanbul, bünyesinde başta savunma sanayi olmak üzere denizcilik, havacılık/uzay, endüstriyel yazılım, ileri elektronik, enerji, sağlık bilimleri alanlarında çalışmalar yapan 320 yerli ve yabancı firmaya ev sahipliği yapmaktadır. 5483 nitelikli Ar-Ge mühendisine istihdam sağlayan Teknopark İstanbul’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Ar-Ge teşviklerini evde çalışma durumunda da devam ettirmesi ile birlikte, kampüse fiilen gelip çalışan sayısı %10’a seviyelerine yani, yaklaşık 500 kişilere düşmüştür.

Çalışan sayısındaki azalmaya rağmen kampüs genelindeki dezenfeksiyon ve temizlik çalışmaları rutin olarak devam ettirilmektedir.

Bu kapsamda;

  • Tüm nizamiye girişlerinde her türlü araç ve yaya olarak yerleşkeye giriş yapacak tüm kişilere özel güvenlik personeli tarafından ateş ölçümleri yapılarak yerleşkeye girişleri sağlanmaktadır. Yapılan kontrollerde ateşi 37,5 ve üzeri olduğu tespit edilen firmalarımız çalışanları, ziyaretçiler ve üçüncü kişiler (kargo elmanı, servis elamanları vb.) yerleşkeye alınmadan hastaneye yönlendirilmektedir.
  • Parmak okuma sistemi yerine kartlı geçiş sistemine geçilerek 5000'den fazla kart dağıtılmıştır. 
  • Bina giriş çıkışlarına el dezenfektanları yerleştirilmiştir. 
  • Servis araçlarında dezenfeksiyon çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır.
  • Ortak alanlarda (wc, toplantı odası, koridorlar, mescitler) günlük olarak dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.
  • Asansör düğmeleri, tırabzanlar, parmak izi turnikeleri, wc aparatları, kapı kollarına saat başı dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.
  • Yüksek Basınçlı Püskürtme Yöntemi ile tüm ortak alanların gün aşırı dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.

Teknopark İstanbul’un Girişimcilere ve Ar-Ge Firmalarına Verdiği Destekler

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teknoparklarda yer alan kuluçka firmalarıyla restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay boyunca kira alınmaması kararı almıştır. Ayrıca kampüslerdeki Ar-Ge ve tasarım firmalarının da 2 aylık kira ödemelerinin ertelenmesi ve ödeme planında kolaylık sağlanmasını istemiştir.

Bakanlığın bu kararından sonra Teknopark İstanbul yönetimi aşağıdaki ek destek kararlarını da hayata geçirmiştir.

  • Ticari alanlardan Nisan-Mayıs aylarında kira bedeli alınmamasının yanı sıra ilave olarak ortak gider bedeli de alınmayacaktır.
  • Yine Nisan ve Mayıs aylarına yönelik olarak, tüm Ar-Ge ve tasarım firmalarına, büyüklüklerine göre, %50’ye varan kira indirimleri yapılmaktadır. Toplamda 2 Milyon TL’nin üzerinde bir kire desteği sağlanmaktadır.
  • Kira indirimlerine ilave olarak “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına yapılan nakit katkı ile brlikte toplamda  2,5 milyon TL’ninüzerinde destek sağlanmıştır.   

Bundan sonraki süreçte de gerek firmalarımızın geliştirdiği ürünler, gerek firmalara verdiğimiz finansal destekler ile bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyrulur.