inceleyin

Markaya Özel ‘Ticari Metaverse Mağaza’ 16 Kasım 2022

Scalar Vision, markaya özel ticari metaverse mağaza oluşturuyor. Bu alanda ihtiyaç duyulan dijital 3D içerikleri üreten firma, gerekli cihazları ve servisleri sağladığı gibi kullanılacak diğer tüm altyapıları da geliştiriyor.

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından Scalar Vision, markalara özel; kredi kartı ile alışveriş yapılabilen, satış temsilcilerinden destek alınabilen ticari metaverse mağazalar kuruyor. Bu mağazalarda sesli ve yazılı iletişim kurulabiliyor, gerçek dünyaya yakın bir tecrübe ile alışveriş yapılabiliyor. İnternet sitesi, mobil uygulama ve sanal gerçeklik gözlükleri gibi pek çok ara yüzden girilebilen mağazalarda, birçok kişi ile birlikte sosyalleşerek alışveriş yapabilmek mümkün.

Scalar Vision, fiziki ve dijital dünyanın iç içe geçtiği metaverse olarak adlandırılan karma gerçeklik alanında faaliyet gösteren ilk Türk firmalarından. Bu alanda ihtiyaç duyulan dijital 3D içerikleri üretip, gerekli cihazları ve servisleri sağladığı gibi kullanılacak diğer tüm altyapıları da geliştiriyor.

İstanbul Ticaret’in sorularını, Scalar Vision’un kurucusu bilgi teknolojileri uzmanı Bülent Demirhan cevapladı.

3D DENEYİMİ

Scalar Vision’u tanıtır mısınız?

Teknolojide görselliğin kaçınılmaz olarak varacağı yerin 3D görüntü ve deneyim olacağını bilerek 2016’da başladığımız çalışmalarımızı 2018 sonunda Scalar Vision ismi altında kurumsallaştırdık. 2019 yılında da Teknopark İstanbul’da faaliyetlerimize başladık. Uzun zaman önce başlattığımız çalışmalarımızla ve ürünlerimizle Türkiye’nin ilk metaverse sağlayıcı firmalarından olduk.

KARMA GERÇEKLİK

Metaverse ne demek?

Sosyalleşilebilen, iletişim kurulabilen, bilgi paylaşılabilen, etkileşime girilebilen dijital bir dünyanın adı. Sanal temsillerimiz olan avatarlarla, birbirimizle, dijital nesnelerle etkileşime girebildiğimiz, sürekli açık olan sanal ortamlardan oluşan bir ağ. Sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarıyla akıllı telefonlarla müdahil olduğumuz bu yeni ortamda, fiziksel ve dijital dünya artık birbirinin içinde. Dijital içerik ekrandan çıktı, biz ekranın içine girdik.

İLK GLOBAL METAVERSE MAĞAZA

Metaverse dünyasındaki yeriniz nedir?

Metaverse kavramının Türkiye’de henüz konuşulmadığı 2016 yılında, ilk metaverse yazılım ve sistemlerini kurup, başlatan firma olduk. Metaverse içerik altyapı uygulama ve finansal servisin tamamını verebiliyoruz. Vodafone’un globaldeki ilk metaverse mağazasını Scalar Vision olarak biz açtık. Bu, Türkiye’deki ilk çalışmaydı. Dünyada ise global markalar için oluşturulan ilk mağazalardan biri oldu. Adapte olmakta zorlanmamak ve rekabette dezavantajlı durumda kalmamak için firmalarımızın bir an önce çok hızlı gelişen bu sisteme dahil olmaları gerekiyor.  

ÖLÇEK YAPMIYORUZ

Hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Gerçek dünya ile sanal dünya arasında taşımacılık yapıyoruz. Nesneleri, binaları, insanları, ürünleri dijitalleştirip, sanal dünyaya aktarıyoruz. Ölçek farkı gözetmeksizin firmalara 3D mağaza kuruyoruz. Statik ve konusunda özelleşmiş 3D tarama donanımlarından, PC, Andorid&IOS telefon, AR ve VR gözlükleri için geliştirdiğimiz uygulamalarımıza kadar geniş bir ürün yelpazesine ve deneyimine sahibiz. Hızlı, kaliteli, rekabetçi ve erişilebilir teknolojiler üretiyoruz.

BÜYÜK MÜŞTERİLER

Hangi firmalara hizmet veriyorsunuz?

Türkiye’de de ilk olan Web AR projemizi Greyder ile hayata geçirdik. Firmanın e-ticaret sitesi üzerinden devreye aldığımız çözüm; tüketicilerin ayakkabıları ortalama 3 dakika incelemesine fırsat sunarken, satışlarda kısa sürede yüzde 100’ün üzerinde bir artış sağladı. HAVELSAN, Honda, Vodafone, English Home, Greyder, Beşiktaş (BJK), Doğtaş, Eren Holding, SPX, Koçtaş gibi firmalar müşterilerimiz arasında.

ERİŞİLEBİLİR FİYATLAR

Müşterileriniz sisteme nasıl ulaşıyor?

Müşterilerimizi anahtar teslim projeler sunarak rahat ettiriyoruz. Maliyetlerimiz yüksek değil. Herhangi bir firmanın kolaylıkla ulaşabileceği düzeyde. Teslim sonrası ilişkimiz süreklilik kazanıyor ve her zaman yanlarında oluyoruz. Firmalar mevcut sistemlerinde hiçbir ek yatırıma gerek olmadan, çok pratik bir kullanım ara yüzü ile bulut tabanlı bir sistemde çalışabiliyor.

DÜNYADAKİ İLK 3D GÖRÜŞME

“Dünyada bir ilk olan Holoporter sistemini 2019 yılında geliştirdik ve gerçek zamanlı 3D görüşme imkânı sağladık. Holoporter için ilk sipariş savunma sanayinden geldi. Her büyüklükteki nesne dijital olarak bulunulan ortama getirilebiliyor. Birbirinden çok uzaktaki kişiler, uluslararası ekipler, bu nesneler üzerinde birlikte çalışabiliyor.”

AR SATIŞLARI ARTIRIYOR

Web tabanlı, uygulamasız 3D ve AR teknolojisi web sitesine entegre olarak hemen çalışmaya başlıyor. Katalog, broşür ve dijital tanıtım materyalleri, prodüksiyon maliyeti olmadan 3 boyutlu görsellere dönüştürülüyor. Böylece; e-ticaret satışlarında yüzde 80 ila yüzde 200’e varan artışlar sağlanabiliyor. Ziyaretçi satışa dönüşüm oranında yüzde 33 artış sağlıyor.

DIŞ MEKAN HOLOGRAMI

“Artırılmış gerçeklik uygulamaları ile mağazaların dış mekanlarına sunum platformları yerleştiriyoruz. Üç boyutlu modelleri çıplak gözle görülür hale getiriyoruz.”

SATIŞ DANIŞMANI SANAL ZİYARETTE

“Holoporter, aynı zamanda uzaktan satış programı. Müşteri bir ürünü seçip, evinde nasıl durduğunu görebiliyor. 3D görüşme sistemi ile satış danışmanı eve sanal bir ziyaret yapıp dekorasyona yardım ediyor.”

DECENTRALAND ONAYI

“Dünyanın en büyük global metaverse platformu Decentraland’ın Türkiye’deki onaylanmış tek hizmet sağlayıcısıyız. Vodafone 3D mağazası, Decentraland ortamında ziyaretçilere açık. Diğer değerli markalar için çalışmalarımız sürüyor.”

METAVERSE SHOWROOM

  • 80 metrekarede binlerce ürünü tanıtıp, satabilmek mümkün.
  • Gözlükler ve dokunmatik ekranlarla alışveriş imkânı sunuyor.
  • Stok verimliliği sağlıyor, olmayan ürünü gösterebiliyor.
  • Kira maliyetlerini düşürüyor.
  • Firmanın yenilikçi imajını yükseltiyor.
  • Mağazalar istenilen sayıda kişi ile birlikte gezilebiliyor.
  • Ürünler üç boyutlu her yönüyle incelenebiliyor.
  • Ürünler kullanılacak alanlara üç boyutlu taşınıp, görülebiliyor.
  • Satış danışmanından destek istenebiliyor.
  • Avatar isteyen firmalara avatar temsilleri oluşturuluyor.
  • Müşteri kendi avatarı üzerinde giysileri deneyip, görebiliyor.